
Jak chutná naprosto zralá ostružina neví nikdo z těch, co ji nemají na zahradě. Musí se nechat uzrát, až jde lehce utrhnout a potom je sladká jako malina. Je to tak i s jiným ovocem a zeleninou v obchodě. Kdo nemá doma na balkoně nebo na zahradě rajský, tak neví jak chutná rajský uzralé na slunci.
Letos se nám urodilo hodně ostružin. Nezmrzly ani v zimě, když bylo –15, ani když mrzlo celý duben. Máme je třetím rokem a každý rok je jich víc. Je to ovoce nenáročné, není třeba o něj pečovat, rostlinu jen přivazujeme na kovový oblouk určený pro pnoucí růže. Ta ostružina je ovšem taky pěkná, když kvete a když má červené a pak černé plody. Udělá taky husté podloubí a ještě má plody k jídlu. Ostružiny nežerou slimáci a nemusí se zalévat, vydrží sucho i horko. Takže může být v okrasné zahradě, kterou má kdekdo a pak kupuje nezralé ovoce a zeleninu v obchodě.
Proč všechno dovážíme, když si to můžeme vypěstovat sami? Proč v sezoně stojí kilo ostružin 180 Kč = plevel za 180Kč? (10× dráž než dovážené banány z druhé půlky zeměkoule.) Proč ten obal je dražší než ten obsah? Není pravda, že je to plevel. Staré větve, na kterých byly plody letos, uschnou a zároveň už vyrostly nové, na kterých budou ostružiny příští rok. Takže je lze snadno ovlivňovat, kam porostou. Žádné střihání, žádné postřiky. A snadno se množí, zahrabete prostřední část větve do země a ona pustí kořeny. Taky lidi říkají, že je jich v lese dost. Ale uprostřed města není daleko široko les a ani vesnice nejsou všechny u lesa, a když se tam vypraví každý, tak na všechny nezbyde. A taky je tam sní zvěř. A ne všude rostou, přírodních lesů moc není, spíš je to jen místo pro pěstování dřeva.
Vždycky jsme měli i za mlada zahradu, tak pro mě není cizí umět si něco vypěstovat a vědět jak to roste. Ale není to samozřejmost v dnešní době. Děti neví, jak co roste a jak se má člověk o to starat, co dá víc a co míň práce. A neví, kdy to zraje, myslí si, že všechno zraje pořád, když se to dá pořád koupit v krámu.
A tak ekonomicky, ekologicky a pro zdraví je to výhodnější si je doma zasadit. Když ještě letos – teď v létě zasadíte sazenici, už příští rok můžete mít plody. Sazenice je asi za 70 Kč, v obchodě máte na půl zralou kyselou ostružinu jednu za korunu. Za dva roky to máte zpátky. Co se z nich dá udělat: kompot, sirup, limonáda, likér, marmeláda, zmrzlina, koláč, salát, omáčka atd.
Odkaz na ostružiny čerstvé produkt:
https://www.kolonial.cz/…ruziny-125-g?…
ostružiny mražené produkt:
https://www.eshop.maneo.cz/…2Zn1ak14.php?…
foto ze supermarketu:
Foto ze zahrady a úroda obden naprosto zralých ostružin
I ostružiny jsou okrasné, jsou pěkné, i když kvetou i když plodí
Vera